Sproei-installatie voor
emissiearme vloeren rundvee


Speciaal voor het gebruik van emissiearme vloeren heeft Handelsonderneming van de Weerdt Oss BV een sproei installatie die kan worden ge´ntegreerd in elke nieuwe en bestaande stal.

Door de strenger geworden emissie-eisen voor rundveehouderijen is het gebruik van emissiearme vloeren explosief toegenomen.
Het nadeel van deze vloeren is echter dat er teveel mest achterblijft op de vloeren, zelfs na het schuiven / reinigen.
Sproei-installatie
Verschillende mestrobot- en roosterfabrikanten hebben dit probleem al proberen op te lossen door sproei installaties te installeren op hun producten.

Het is echter gebleken dat het grootste probleem de te kleine watercapaciteit en de hoeveelheid tijd tussen het besproeien is.
Doordat de vloeren (vooral in de zomer) niet voldoende vochtig kunnen worden gehouden tussen het mestschuiven door droogt de mestlaag op en kan de mestrobot het niet verwerken. Een bijkomend probleem wat hierdoor veroorzaakt wordt, is dat de mestlaag spiegelglad wordt wanneer deze alsnog wordt bevochtigd.

Schakelkast
Onze sproei-installatie is speciaal ontwikkeld voor deze emissiearme vloeren, daardoor kunnen de vloeren veel betere prestaties leveren doordat ze goed en makkelijk te reinigen zijn.
De sproeiers hebben een bereik van 180 graden en de capaciteit om tot 4 meter afstand het water gelijkmatig te verdelen over de vloer. Dit betekent dat er minder sproeiers nodig zijn om dezelfde oppervlakte te besproeien.

Ondanks het grote bereik van de sproeiers is het verbruik van de sproeiers maar 270 liter per uur wat zorgt voor een goede bevochtiging in slechts 10 sec. sproeien. Door de gelijkmatige verdeling lekt er ook geen overtollig water de put in maar blijft op de roosters liggen.
Door de stal in secties te verdelen wordt de druk hoog genoeg gehouden om deze capaciteit te bereiken. Dit zorgt ervoor dat er geen limiet zit aan de grootte van de stal en de installatie oneindig is uit te breiden. Uiteindelijk kan er 150 m▓ in 10 sec. worden besproeid.

De sproeiers worden geleverd in combinatie met pomp, elektrische kleppen, drukregelaars en stuurcomputer. De computer is naar wens zelf in te stellen bijvoorbeeld per mestgang en met wisselende starttijden. Zo kan onder andere het tijdstip van sproeien worden ingesteld wanneer de mestgang wordt schoon geschoven.
In de zomer kan men bijvoorbeeld de computer zo instellen dat er elk half uur in de stal de roosters nat worden gehouden, zodat de mest bij warm weer niet de kans krijgt om op te drogen.
Een ander voorbeeld is dat men voor het melken de installatie een kwartier eerder kan laten sproeien, waardoor de poten van de koeien al een stuk schoner zijn en het desinfectie bad beter zijn werk kan doen.
Ondanks de vele mogelijkheden is het instellen van de computer makkelijk, en waarschijnlijk maar eenmalig nodig en zal deze daarna volautomatisch blijven werken.

De sproei-installatie is volledig gemaakt van RVS, aluminium en kunstof, wat een lange levensduur en weinig onderhoud garandeert.
Geintegreerd in beton
De installatie kan bij nieuwe stallen volledig in het beton worden gestort waardoor het geen extra plaats inneemt.
Ook kan het bij diepstrooisel-boxen en in bestaande stallen worden ge´nstalleerd door een smalle RVS goot op de roosters achterlangs de ligboxen te monteren. Deze is zo ontworpen dat de koeien er geen hinder van ondervinden en door de RVS afwerking een lange levensduur garandeert.

De sproeibakken zijn zo ontworpen dat ze in combinatie van zowel een mestschuif als mestrobots kunnen worden gebruikt, ook in bestaande stallen.

 • Voordelen
  • Gelijkmatige besproeiing en groot bereik (max. 4 meter)
  • Oneindig uit te breiden
  • Lange levensduur door het gebruik van RVS, aluminium en kunstof
  • Volautomatisch en weinig onderhoud
  • Tijden naar wens in te stellen
  • Toepasbaar in zowel bestaande als nieuwe stallen
  • Te gebruiken in combinatie met zowel een mestschuif als mestrobots
  • Sproeibreedte per mestgang in te stellen
  • Snelle montage
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding
  • Wordt geleverd met 1 jaar garantie
 • De installatie wordt volledig door ons gemonteerd en kan bij nieuwe stallen in de ligboxen worden geintegreerd. Door de snelle montage loopt uw nieuwe stal geen bouwvertraging op.

  Hierbij geven wij ook nog 1 jaar volledige garantie (ook op voorrij- en montage kosten) waardoor u verzekerd bent van een naar tevredenheid werkend systeem.

  Voor meer informatie of een bezichtiging in een bestaande stal, bel: 0412-482642 of 06-50665147. Ook komen we graag langs voor een orientatiegesprek of een vrijblijvende prijsopgave.  Foto-Gallerij