De Bedrijfsbrand van 07-09-2011


Op 07-09-2011 is er op ons bedrijf een grote brand uitgebroken in de werkloods achter op de plaats. Hierbij zijn de gehele werkloods en het kantoortje dat ernaast stond compleet in de as gelegd. De brand is waarschijnlijk begonnen in de werkplaats, maar de werkelijke oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Enkele berichten en video's van de verschillende sites en kranten:

Loods in brand Lith

Op woensdagmiddag 7 september komt er een melding van een uitslaande brand in een agrarisch bedrijf aan het Wargaren te Lith. Dit bleek niet aan het Wargaren te zijn maar aan de Mr.van Coothstraat. Volgens de
Foto door: Brabantnieuws.nl
procedure wordt post Lith en Maadonk gealarmeerd. De blusgroep van Lith begint gelijk bij aankomst met het opbouwen van een waterwinning, omdat zij bekend zijn met het feit dat er geen brandkranen in de buurt van het getroffen bedrijf liggen. De brandkraan waarop afgelegd wordt, blijkt geen waterdruk te hebben, omdat het WOB bezig is met de vervanging van de waterleiding in dat gebied. Verderweg afleggen heeft geen zin, omdat dit voor de slangen van het blusvoertuig niet haalbaar is. Hierop wordt het groot watertransport 1 kilometer uit Rosmalen opgeroepen. Tevens wordt de hoogwerker uit Oss gealarmeerd om eventueel vanboven te blussen. Na enige tijd wordt ook uit voorzorg het groot watertransport 3 kilometer uit Landerd opgeroepen, voor als het bluswater uit de Maas gehaald moet worden.
De brand veroorzaakt op dat moment zoveel rook dat er besloten wordt om op te schalen naar GRIP 1. De GecoŲrdineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) wordt afgekondigd om een gecoŲrdineerd overleg tussen de hulpdienst te verkrijgen. In dit geval was het nodig omdat de rook snel neersloeg en overlast verzorgde in een gedeelte van Lith. Hiervoor werden er meerdere mensen en ploegen opgeroepen, waaronder de meetploegen van Oss en Vlijmen. De meetploegen hebben in de getroffen gebieden gemeten of er schadelijke concentraties waar te nemen waren. Dit was niet het geval. Tegen 22:00 was het vuur zover geblust dat er kon worden begonnen met het opruimen van de slangen.
Foto door: Fotografie Hans van der poel

Bron: Brandweerkorps Oss

Uitslaande brand

Oss - De brandweerkorpsen van Lith, Landerd, Maasdonk, Oss, Rosmalen, Veghel en Vlijmen zijn gealarmeerd over een uitslaande brand bij Handelsonderneming van de Weerdt aan de Meester van Coothstraat in Lith. Rookwolken waren kilometers ver te zien.
De brand kon in eerste instantie niet worden geblust omdat er geen water beschikbaar was. Daardoor ontstond lichte paniek. Toen er tientallen meters verderop water uit een sloot gepompt kon worden bleek er een nieuw probleem te zijn ontstaan. Een brandweerwagen moest namelijk uitwijken voor een automobilist en reed over een verbindingsstuk heen. Het duurde zeker een kwartier voordat de slang vervangen was. Na ongeveer vijf kwartier kon er worden begonnen met blussen.
Het bedrijf, dat onder andere silo's, vijzels, voermachines en hokinrichtingen voor varkenshouderijen levert, was niet meer te redden en brandde uit. Er kwam geen asbest vrij bij de brand. Niemand raakte gewond. Hoe de brand is ontstaan, is nog onduidelijk. Omwonenden wordt geadviseerd deuren en ramen gesloten te houden in verband met rook- en stankoverlas.
Bron: www.Kliknieuws.nl

07-09 Zeer grote uitslaande brand in Lith

Lith - Rond tien voor vier woensdagmiddag is er een grote brand uitgebroken bij een grote opslagloods van handelsonderneming Van der Weerdt. Volgens de eigenaar heeft het minstens vijf kwartier geduurd voordat er water beschikbaar was om de brand te bestrijden. Het gevolg waren enorme rookwolken die tot in de verre omtrek te zien waren. De opslagloods stond tot over de hele lengte van dertig meter in lichterlaaie. Door de brand is een deel van de loods ingestort.
De schuur staat aan de Mr. van Coothstraat, naast een boerderij. In de loods stonden allerlei machines en apparaten. Personeel van de handelsonderneming is druk bezig geweest om een keet uit te ruimen vlakbij de loods, waar veel bedrijfsadministratie lag opgeslagen. Het bedrijf handelt in aanhangers en voedersilo's.
Er was onder meer een hoogwerker uit Oss om het vuur van bovenaf te kunnen blussen. Er zijn eenheden uit onder meer Lith, Oss, Landerd, Rosmalen, Maasdonk, Erp, Veghel en Vlijmen ter plaatse geweest. Ook moesten de korpsen Schaijk en Rosmalen worden ingeschakeld met het groot water transport met extra lange waterslangen. De Adviseur Gevaarlijke Stoffen was ook opgeroepen maar er zouden geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen bij de brand. Video & Foto's Tom Louter
Bron: www.112brabantnieuws.nl

Grote uitslaande brand in boerenschuur in Lith

LITH ( ANP) - In de Brabantse plaats Lith heeft woensdag een grote uitslaande brand gewoed in een boerenschuur.
Daarin lagen onder meer onderdelen van pvc opgeslagen, waardoor er volgens een politiewoordvoerster behoorlijk wat rook vrijkomt. Omwonenden hebben het advies gekregen om ramen en deuren gesloten te houden.
Foto door: Fotografie Hans van der poel
De zegsvrouw benadrukte dat de rook niet schadelijk is, maar dat die wel stankoverlast kan veroorzaken.
Alleen vlak bij de brandhaard komt een bijtende stof vrij, maar er is geen gevaar voor de volksgezondheid.
Bluswater
In de schuur zijn handelswaar, machinerieŽn en enkele gasflessen opgeslagen. Omdat de waterleidingmaatschappij in de omgeving van de brand aan het werk is, had de brandweer volgens een woordvoerder moeite om voldoende bluswater aan te voeren.
Eenheden van andere brandweerkorpsen verlenen assistentie. Volgens de woordvoerder zijn er geen gewonden gevallen, maar moet het pand als verloren worden beschouwd.
Bron: www.nu.nl

Geen schadelijke stoffen vrijgekomen bij de brand Lith

LITH - Bij de brand bij Handelsonderneming Van de Weerdt aan de Mr. van Coothstraat in Lith zijn woensdag geen schadelijke stoffen vrijgekomen. Wel is door brandend pvc-materiaal een bijtende stof vrijgekomen, maar die kan alleen schadelijk zijn dicht bij de bron. Door de rookontwikkeling is de stof dusdanig verdund dat er alleen stankoverlast overblijft.
De komende uren zal de brandweer nog bezig zijn met nablussen. De Mr. van Coothstraat in Lith blijft voorlopig afgesloten, al kunnen bewoners wel doorrijden naar hun woning. Korpsen uit heel de regio zijn opgeroepen bij de brand. Problemen met watertoevoer zorgden ervoor dat er pas na een uur serieus geblust werd.
In de kantoorruimte naast de loods heeft de brandweer samen met personeel de administratie eruit kunnen halen. Net op tijd, want die ruimtes hebben ook vlam gevat.
Korpsen uit Erp, Veghel, Oss, Lith, Rosmalen, Schaijk, Zeeland en Maasdonk zijn opgeroepen. Uit Vlijmen en Oss waren meetploegen aanwezig. Er is niemand gewond geraakt.
Bron: www.brabantsdagblad.nl

Grote brand in loods Lith
Bron: www.maaslandfm.nl
Brand Lith: Roet neergedaald
Bron: www.maaslandfm.nl


Foto's mede door: Fotografie Hans van der Poel en Brabantnieuws.nlFoto-Gallerij